Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Další diskuse: 

Téma:

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 19:09 #129975

• žemla
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
Trocha vzpomínek (s54) (s32) (s32) (s32)
www.kapoun.com/new...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 18:23 #129974

• žemla
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
pepone11: Já myslím že ten plakát i s tou garáži to je dobrá nabídka (s20) (s2)

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 16:44 #129973

• kreos
  • ROPÁK EXPERT
  • ROPÁK EXPERT
podruhé to pujde
Příběh, který dojímá. Lotyška fandí Litvínovu i Česku: Miluji Hlinku!
15. května 2023 16:30

Zdraví už neslouží, peněz se nedostává, strachuje se, že příští zimu si nezatopí. Hlas se jí chvěje, když vypráví o své neutěšené situaci, ale rozzáří se, pokud se řeč stočí na její milovaný Litvínov. Lotyška Vija Brúverová ze zapadlé vísky Nikrace na mistrovství světa nefandí svým. Tedy vlastně ano. Naši jsou pro ni už léta čeští hokejisté.
Lotyšská fanynka Vija Brúverová

Lotyšská fanynka Vija Brúverová | foto: Reuters

„Češi, do toho!“ povídá do telefonu. „Naši vyhráli, krása!“

Její příběh dojímá.

V září oslaví šedesátiny a většinu života její srdce tepe černožlutě. Díky Ivanu Hlinkovi se z ní stala zarytá fanynka litvínovského hokeje. Legendární útočník ji okouzlil, když sledovala v televizi mistrovství světa a turnaj Izvěstija. Psal se rok 1979 a slečně Vije bylo teprve patnáct. Láska na první pohled, která dodnes nevyprchala.
Bratříčku, chybíš. V Lotyšsku postrádají statečného mladíka Kivleniekse

„Proti Lotyšsku jde fandit těžko, ale možné to je. Jako v roce 1982,“ vrací se do minulosti. „Já, tenkrát devatenáctiletá dívka křičela radostí po gólu Litvínova, když hrál v Rize na turnaji Sovětský sport. A jeden z pracovníků stadionu se mě přátelsky zeptal: Děvče, chceš, aby tě zabili? A já mu odpověděla: Ne, já jen fandím svému mužstvu!“

Brankář Miroslav Kapoun jí věnoval Hlinkovu fotku, vlaječku Litvínova a puk, od obránce Jordana Karagavrilidise dostala hokejku. „Byla jsem tak šťastná!“ O šest let později se chemici v Rize představili znovu, tentokrát na turnaji Rižský kohout. Do jejího litvínovského relikviáře přibyl dres, teď už má čtyři.

Sejde z očí, sejde z mysli v jejím případě neplatilo. Paní Brúverová poslouchala hokejové reportáže na Radiožurnálu a četla časopis Stadion, i proto rozumí a mluví česky. Klubu ze země vzdálené byla pořád nablízko. Psala dopisy, posílala obrázky a Litvínov ji přijal za svou.

Lotyšská fanynka Litvínova

A před patnácti lety ho poprvé v životě navštívila. Po úmorném čtyřiadvacetihodinovém putování, po cestě dlouhé 1 200 kilometrů. Ujali se jí klub i fanoušci a ona žasla, že se k ní chovali jako k prezidentce. Poobědvala se zlatým olympionikem Jiřím Šlégrem, položila květinu a svíčku k soše svého oblíbence Ivana Hlinky, a když jí tehdejší tiskový mluvčí Vladimír Novotný pustil dokument o českém hokejovém velikánovi, stěží zadržovala slzy. Setkala se s Hlinkovou maminkou, pozdravila další legendy Bublu, Reichela nebo Kyselu, spala v hotelu na stadionu.

„Že jsem mohla potkat maminku Ivana Hlinky, to pro mě byla velká čest. Hlinku jsem si zamilovala v patnácti a miluji ho dodnes. On byl, je a bude mým idolem,“ svěřuje se Brúverová.
Hokejisté Lotyška mají v nominaci na MS osm krajánků z české extraligy

Mužstvo jí tenkrát na udělalo radost. Porazilo doma Karlovy Vary a potom i Mladou Boleslav, na venkovní utkání vzal Lotyšku fanklub. „Splní si životní sen a zrovna má štěstí, že její první zápas vyhrajeme a může zvonit na náš vítězný zvon. Pak má narozeniny a vyhrajeme znovu. Není to nádhera? Její příběh je fantazie,“ vykládal jeden z českých hokejových velikánů Šlégr, v září 2008 ještě obránce Litvínova. Vzácnou návštěvu provedl kabinou a věnoval jí dres podepsaný týmem.

Dodnes je za životní výlet vděčná. „Pan Novotný mi dal knihu o litvínovském hokeji, poslal mi video, magazíny Brejk. Celý život zasvětil klubu, je moc hodný. Velice miluje Litvínov. Jako já!“

Plakala štěstím, když poslouchala pohádkovou cestu Vervy za titulem v roce 2015. A u rádia trnula, když se hokejová bašta v dalších letech klepala strachy před sestupem. „Bohužel ani letos můj Litvínov v extralize nehrál dobře. Vím, že v českém týmu na mistrovství světa není žádný hráč odtamtud, ale to nevadí, já české reprezentaci i tak fandím. Jako vždy!“
A přijdou lidi? MS řeší drahé lístky. Nakvašení Lotyši: Tak si je nechte!

A to navzdory tomu, že v lotyšském národním týmu, s nímž se Česko utká v pondělí, nastupují tři obránci z letošní soupisky Litvínova: Jaks, Zile a Freibergs. „Lotyšsko je moje rodná země, kterou velice miluji, ale Lotyši se sami chválí jako kohouti, to se mi nelíbí,“ vykresluje. „Náš zápas s Lotyšskem si pustím v televizi, další české už dávat asi nebudou. Takže budu zase poslouchat a fandit na internetovém Radiožurnálu Sport, jak to dělám při extraligových zápasech.“

Do Rigy, jednoho z dějišť šampionátu, se vypravit nemůže. „Všechno je tam drahé, já na to nemám peníze,“ posteskne si. Trápí ji potíže se zády. „Už dlouho jsem bez práce, jsem nezaměstnaná, musím vyžít ze 180 euro měsíčně invalidního důchodu… Mám na chleba, i když pro něj musím šest kilometrů, brambory si zasadím, musím ale ještě poplatit elektřinu, telefon, doktora. Za co koupím dřevo na zimu?“

V Nikrace je jen pár stavení, pár obyvatel. Konec světa. „Kolik nás tu žije? Počkejte, spočítám to… Asi třicet,“ řekne. „Nic tu není. Těžko se tady žije. Pošta není už ani v Dzeldě, která je větší. Brzy nebude ani škola. Politici v Lotyšsku, to je svoloč.“
Hokej nás spojí víc než politika. Bukarts o MS, Sovětech i prokletí lotyšského pasu

Několik kilometrů od její vísky leží bývalé sovětské silo pro jaderné rakety. Už když na Brúverovou někdo během jejího pobytu v Litvínově promluvil rusky, zamračila se. „Rusové byli naši okupanti.“ Nynější konflikt Ruska s Ukrajinou ji štve. „Nikdo tady nechce válku. Je špatná. A bohužel politika ovlivňuje sport, to by neměla.“

Hokej jí drží nad vodou. Dodává sílu prát se s těžkým osudem.

„V mojí vesničce vůbec nikdo hokeji nefandí. Soused ani netušil, že se u nás koná mistrovství světa. Zato já se od zápasů nemůžu odtrhnout. A teď už se musím rozloučit. Naši začínají hrát. Češi, do toho!“
Autor: Petr Bílek

Související

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 16:42 #129972

• kreos
  • ROPÁK EXPERT
  • ROPÁK EXPERT
toto potěšíhttps://www.idnes.cz/hokej/ms-2023/lotyssko-cesko-vija-bruvere-litvinov.A230515_145937_ms-hokej-2023_mama

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 16:35 #129971

• VašeK
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
Koukám, že Kudrna zase nehraje. Tak jsem se podíval na hockeyslovakia.sk a on zatím není na soupisce. Pokud přijdou ještě nějaké posily z NHL, tak bude mít smůlu ...

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 15:40 #129970

• Uhelka
  • ROPÁK EXPERT
  • ROPÁK EXPERT
  • Loajalita je víc než peníze
Já furt dumám, jestli týmy s horším rozpočtem jako Plzeň nebo Olomouc hrajou nad svoje možnosti, nebo prostě tak, jak by hrát měli.. Jestli my to prostě děláme špatně a oni dobře, protože všichni tak nějak podvědomě čekáme, kdy ty týmy budou špatný a ono se to pořád neděje (s2)

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 15:31 #129969

• pepone11
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
žemla: je dost starej.pochybuju doby ho chtel

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 15:23 #129968

• doktor
  • ROPÁK PISATEL
  • ROPÁK PISATEL
Jan Hron: No jasně(s1) ...jen se nám povážlivě tenčí množství zdravých útočníků, teď by byli Lakatoš nebo Hyka s Radilem Jalonenovi dobří

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 14:52 #129967

• Jan Hron
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • CHEZA !
doktor: Našim.
Černožlutý stařec

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 13:59 #129966

• doktor
  • ROPÁK PISATEL
  • ROPÁK PISATEL
Chavajz: Komu tedy budeme fandit?(s2) (s4) (s54)

Hlavní diskuze 15. kvě 2023 12:03 #129965

• Chavajz
  • Pryč
  • ROPÁK EXPERT
  • ROPÁK EXPERT
Dnes proti nám nastoupí skoro celá litvínovská obrana z posledních 3 let. (s20)
Cibulskis
Jaks
Zile
Freibergs
Balinskis

Hlavní diskuze 14. kvě 2023 19:00 #129964

• Severočech
  • ROPÁK PISATEL
  • ROPÁK PISATEL
Bradford: V pohodě. O nic nejde.
(s1)

Hlavní diskuze 14. kvě 2023 18:33 #129963

• Bradford
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • Jednou s Vervou navždy s Vervou
Severočech: Omlouvám za špatné informace . Našel jsem článek kde Pardubice měli v loňské sezoně rozpočet blízko k 200m . Litvínovu jsem taky hodně ubral bude mezi 90m -100m.

Hlavní diskuze 14. kvě 2023 16:42 #129962

• Severočech
  • ROPÁK PISATEL
  • ROPÁK PISATEL
Chemik11: Nemyslel Hynek, že hospodaření klubu je dobré? To neznamená, že máme největší balík peněz, které můžeme za hráče utratit.
Bradford píše, že 75 a PA 150 Mega. Myslel jsem si, že u obou je to vice

Hlavní diskuze 14. kvě 2023 14:00 #129961

• Chemik11
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
Tak zatím ty Dědkovy prachy Pardubicím k titulu nepomohly. Letos konec v semifinále, předtím dvakrát po sobě skončili ve čtvrtfinále. Záleží, jak to Dědka bude dlouho bavit, přesně jak píše Veverka.

U nás taky nemůže být málo peněz, loni jsme sem dostali Stránského a nová smlouva Zdráhala, letos Kašeho, nic zadarmo. Jen se nesmí vyhazovat peníze do koše nákupy typu Wesley. A sám Hynek na tý poslední schůzce tvrdil, že jsme na tom s penězma už od loňska nejlíp za jeho působení tady.

Hlavní diskuze 14. kvě 2023 12:51 #129960

• Uhelka
  • ROPÁK EXPERT
  • ROPÁK EXPERT
  • Loajalita je víc než peníze
Severočech: Zavádět platové stropy je nesmysl. V NHL to existuje, protože ty týmy maj všichni dost peněz, aby podepsali kohokoliv za cokoliv, takže tohle zvedá obtížnost zvládání všech těch podpisů. Jelikož u nás jsou v každém týmu jiné finanční podmínky, tak by stropy nedávali smysl, protože třeba Sedlák, kdyby nemohl podepsat v Pardubicích, tak ho těžko podepíše někdo ze spodku tabulky, protože ty peníze nemá. Ve finále by to skončilo tak, že by kvůli tomu stropu odcházeli kvalitní hráči do zahraničí, protože v Česku by je nemohl nikdo zaplatit

Hlavní diskuze 14. kvě 2023 12:47 #129959

• veverka
  • MODERÁTOR
  • MODERÁTOR
Bradford: Dedek je klasickej sociopat, treba jako Babis, a od takovych je vzdy se lepsi drzet dal. Ted ho bavi hokej, az prestane, bude zhoubou pardubického hokeje.
A nas rozpocet fakt neni 75...

Hlavní diskuze 14. kvě 2023 11:23 #129958

• Bradford
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • Jednou s Vervou navždy s Vervou
Severočech: Já mu zase fandím , chce úspěch tak do toho sype spoustu svých peněz. Dědek má majetek 2+ miliardy a sype peníze do klubu. Litvínov má majitele nadnárodní firmu největší ve východní Evropě a dává do hokeje možná polovinu toho co Dědek . Pardubice mají rozpočet 150m Litvínov 75m.

Hlavní diskuze 14. kvě 2023 09:47 #129957

• Severočech
  • ROPÁK PISATEL
  • ROPÁK PISATEL
Bradford: Dědek si koupí to nejlepší co se koupit dá. Mě jako tomu co fandí LTV je to jedno, protože to je pro nás jiná liga. Jestli to ale půjde tamto dál, tak Extraliga přestane být atraktivní, protože bude dopředu jasné kdo bude mistrem.
Vedení Extraligy by mělo popřemýšlet o tom, zda jako v NHL nenastavit platové stropy.

Hlavní diskuze 14. kvě 2023 09:39 #129956

• MMM
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
  • ROPÁK HUSTOMAGNÁT
A Jaks skvělý

Moderátoři: veverka