Vážení fandové, přátelé litvínovského hokeje,
nejslavnější sezóna sezón je za námi a tak je vhodné za ní utvořit jakousi rekapitulaci toho, co se povedlo i nepovedlo a udělat tečku. Věříme, že na Vašich tvářích jsou jen úsměvy, protože tak by to mělo být. Co jiného, když jsme měli konec alá Hollywood? Lepší to být nemohlo a kdo to nezažil, o mnoho přišel, protože poprvé je to jen jednou. Ale popořádku....

     Ropáci se nám letošní sezonou přehoupli do 2. roku svého působení a stála před námi řada výzev a úkolů, které jsme chtěli vyřešit. Během léta byl bafuňářský tým HC Verva Litvínov a.s. posílen novým vedoucím marketingu Honzou Kloboučkem. Jeho angažmá vyvolávalo diskuze, zda se jednalo o trafiku pro kamaráda a přiznám se, že i já (VV) jsem měl jisté pochybnosti. Nicméně ty se Honzovi začalo dařit rychle rozptýlit, protože od prvního našeho kontaktu se nám z tribun věnoval, naslouchal našim názorům a snažil se nacházet kompromisy či řešení pro naše myšlenky. Neříkám, že klub se choval vůči fandům macešsky, ale díky angažování JK se stav výrazně zlepšil a řada upgradů na ZSIH nese společný rukopis RoT a Honzy Kloboučka. Abychom samozřejmě nezapomněli na další osoby z vedení, je třeba poděkovat za výrazný support též Kamilu Burdovi, p. Ing. Hojerovi CSc. , Ing. Kyselovi , Vláďovi Novotnému a Ondrovi Vlkovi. Speciální dík i pro Jirku Šlégra, díky kterému jsme mohli absolvovat za velmi příznivé peníze prvních 6 autobusových výjezdů a tímto následně výrazně podpořit charitativní akci Bobování, kde jsme i letos finančně přispěli nezanedbatelným způsobem.

     Co se týče výjezdů, jak zde již bylo řečeno, prvních 6 se jich odehrálo díky zásadní dotaci od Jirky Šlégra, další řada následovala. Obecně můžeme říci, že organizovaných výjezdů se letos událo opravdu mnoho, stejně tak, na každý zápas ven dojížděla výrazná skupina individuálních výjezdníků. Cheza letos táhla a kdo jezdil, jistě nelituje, protože možností užít si radost z vítězství na venkovních stadionech bylo o dost více, než jsme běžně zvyklí. Při organizaci výjezdů jsme se vždy snažili o takovou cenotvorbu, aby byla dostupná opravdu co nejširšímu poli fandů, tedy každý z výjedů byl z naší kasy dotován, pro pravidelné výjezdníky více, pro nepravidelné méně. Zkrátka tak, aby to bylo spravedlivé. Ono to totiž není snadné. Jak jsme se přesvědčili při organizaci výjedů na POFF, přestože jsme se snažili být spravedliví, vždy jsme někoho zklamali, někomu "ublížili" na někoho zapomněli. Bohužel ano, jenže najít dokonalý způsob, který by uspokojil všechny nejde a po pravdě ani dnes, když nad tím přemýšlíme zpětně, neumíme říci, že víme, jak to udělat lépe. Bohužel kvóty na počet vstupenek byly neúprosné a požadavky fandů bylo až 4násobné oproti tomu, co jsme mohli nabídnout. Věříme, že řada lidí nám nadávala, ale s tím jsme smíření. Naše svědomí jsou čistá. Dělali jsme vždy vše dle našeho nejlepšího vědomí a svědomí. Nějaká ponaučení a zkušenosti však vznikly a budeme se snažit toho při dalších sezonách samozřejmě využít. Naše výjezdy mají poměrně přísnější pravdila než v dřívějších dobách. Jistě si většina účastníků všimla. A budeme striktní i nadále. Pokud jedete s námi ven a máte klubové barvy, reprezentujete nejen sebe, ale i nás či klub. A my chceme být dobrými reprezentanty černožlutého žití a tak z našich požadavků neslevíme. Z tohoto pohledu tedy vznikla  jistá ponaučení a třeba též to, že existuje již interní blacklist lidí, kteří se s námi na výjezdy nepodívají - nevhodné chování, nevyzvednutí či nezaplacení objednaného zájezdu, suvenýrů atd. Někteří z Vás nás opravdu zarážejí. Vypíchnu třeba to, jak nám na jeden z finálových zápasů v Třinci zbylo 16 ks (3520,- Kč) nevyzvednutých vstupenek. My jsme je samozřejmě zaplatit museli. Upřimně, nechápeme co tím kdo chtěl docílit? Jisté však je, že tito lidé už za naší existence mají utrum a samozřejmě díky tomuto se opět změní (zpřísní) pravidla ohledně výjezdů. Nebudeme dotovat nezodpovědné jedince, nebudeme utrácet zbytečně peníze. K tomuto ještě dodáme, že nevyzvednuté vstupenky nemá na svědomí nikdo z členů ROT a skupiny "známých firem". Speciální poděkování za činnost v oblasti výjezdů patří naší Lence Kulhánkové, která se ujala administrativní části a přes všechny překážky vždy vše zvládla a nezbláznila se z toho :) Respekt Lení. Dále bychom rádi zde poděkovali i DP měst Mostu a Litvínova, firmě AMANO, panu Procházkovi a Dušanovi, kteří nás v sezoně na výjezdy spolehlivě vozili.

     Ad fandění. Diskuze na toto téma je víceméně asi nekonečná a nedá se říci, že existuje univerzální pravda. Na čem se shodneme, že situace není úplně ideální, ovšem zase není natolik krititcká, abychom se museli věšet. Nicméně i toto bude nadále jedním z hlavních bodů, na kterém se budeme snažit intenzivně pracovat. Závěr sezony však ukázal, že fandit umíme a jsme schopní vytvořit opravdu slušný rachot i bez tleskátek (bože jak já je nemám rád-VV) a na tom můžeme stavět. Nemůžeme nespíše čekat, že budeme zpívat chorály jako na fotbalových stadionech, že YNWA bude hromově znít na našem zimáku, že vytvoříme kotel jako má Legie a jiné. Buďme realisti... Musíme najít vlastní cestu, která bude vyhovovat co nejširšímu počtu fandů a bude základem pro naše fandění. Řada věcí se v tomto směru zlepšila. Při tvorbě chorea se v průběhu sezony dostavili nové tváře (díky !!) a ukázali, že umí přiložit ruku i hlavu k dílu. Při jedinečné celodenním choreu jsme dokonce lidi odvolávali. To bylo skvělé. Proto se o budoucnost litvínovského fandění nebojíme. Úspěch přivedl na ZSIH staronové i nové tváře. Ano, někdo říká, že jsou to fandové úspěchu. Do určité míry je to tak, ale prostě takový je sport, taková je realita. Je jádro, které chodí stále a pak když se daří, přidají se další. Můžeme se rozčilovat, můžeme nadávat, ale to je tak vše, co můžeme dělat. Věříme, že noví fandové které chytila černožlutá láska, zůstanou věrní. Ne, nebudou to tisíce, ale každý takový je dobrý. Věříme, a odezvy z venčí jsou, že i naše činnost pomáhá tomu litvínovskému bytí a jsme taktéž důvodem proč fandit Cheze, protože neděláme ostudu a lidé jsou ochotní se ztotožnit s našimi myšlenkami. Budeme pokračovat ze všech sil, to Vám můžeme slíbit.

     Jak naši pravidelní čtenáři a členové vědí, RoT vyvíjí aktivitu i na poli charitativní činnosti, konkrétně tedy jde o Bobování. K této aktivině nás dovedl jeden ze členů našeho vedení Ing. Milan Špinka s rodinou a musíme říci, že jsme rádi. Máme velmi dobrý pocit z toho, že tam, kde náš stát zaostává, zatímco jinde bezhlavě rozhazuje, přichází řada firem, spolků, jednotlivců s účinnou pomocí. Díky tomuto věříme, že RoT si zvyšují svůj společenský kredit, nečiníme tak však proto, abychom nějak vypadali, ale protože jsme z hloubi našich srdcí přesvědčení o tom, že děláme správnou věc. Kdo se někdy zúčastnil Bobování, nebo akci blíže sleduje, jistě nám dá za pravdu. Zde se hodí poděkovat klubu a jednotlivým hráčům za zásadní support v podobě předmětů, které dáváme do dražeb a  můžeme tak vybrat peníze pro děti, které to potřebují. V tomto směru asi nejvíc je potřeba jmenovat Růču. Jeho dresů se dražilo nejvíc a za jeho přístup k celému projektu mu patří velká poklona. Není to jen velký hráč, ale hlavně i člověk. Takže Růčo, přestože si to nejspíš nepřečteš, díky, díky a ještě jednou díky. Tenhle chlap by tu měl mít také sochu a kažodpádně po sobě pojmenovanou i ulici.

     Co dál? Ano, autobus... no jistě, klubový autobus. Je krásně polepen. Návrh udělala reklamní agentura Victory. Celou akci vymyslel a financoval velký litvínovský fanda a náš kamarád Martin Z. Vznik myšlenky si pamatuji dodnes. Bylo to na přípravném utkání v Bílině, kde jsme při warmupu ve VIPu Martin říká "Ten bílej autotobus je hnusnej. Řekni Kyslíkovi, že ho polepíme". Zde je potřeba rovněž připsat dost plusových bodů Honzovi Kloboučkovi, protože především díky jeho aktivitě se celou akci, která byla rozpracována déle než rok, povedlo zdárně dotáhnout do konce. Má to Cheza ale fandy. Jeden zaplatí polep busu, další zaplatí letadlo pro klub, další nezištně pomůže spolufandovi. Je to skvělé. Když nad tím takhle přemýšlím, nejsem si vědom, že bych podobné věci vnímal u jiných klubů a nejen z hokeje. Opravte mne, pokud se mýlím. Každopádně mě tohle utvrzuje v tom, co osobně tvrdím již léta. Litvínovský fanda je jiný, z řady pohledů jistě konzervativní, ale když přijde na lámání chleba, ví kdy ze sebe má vydat to nejlepší a to nás odlišuje. A zároveň nás to může činit pyšnými na sebe samé. Cheza má fandy rozeseté po republice a po pravdě je i dojemné, s jakými příběhy nám lidé píší či nás kontaktují osobně na výjezdech. Jsou to chvíle, přestože jsme tedy jako drsňáci :D, kdy oči kolikrát mají kolikrát tendenci zvlhnout a říkáme si, jaké máme štěstí, že náš klub můžeme sledovat víceméně neustále na našem zimáku osobně a ne jen na internetu, v televizí či v rádiu.

     Ad vstupenky. Především tedy vstupenky pro permanentkáře na POFF. Už na předsezónní schůzce s JK jsme jako důležitý bod avizovali možnost nákupu vstupenek pro držitele permanentek bez toho, aniž by museli stát frontu a ti vzdálenější dojíždět do Litvínova. Navrhovali jsme i systém, jak to provést. Bohužel ten se projevil díky typu karet jako neaplikovatelný a tak se hledal kompromis, který by byl vzhledem k aktuální situaci průchozí. I zde body pro JK. Vím, jaké porodní bolesti zrod systému doprovázely, protože jsem byl osobně vždy předskokanem a vyzkoušel systém jako první. Nutno říci, že dodavatelská firma se může červenat a zatímco před Monikou Štěrbovou, Jk a dalšími osobami z klubu musíme jen smeknout a poděkovat jim za jejich nasazení. Opravdu byli v nezáviděníhodné situaci, kdy dodavatel situaci mnoho nezlehčoval, zatímco neustále byli bombardováni telefonáty, maily, osobními návštěvami především méně spokojených fandů. Ano, situace nebyla optimální, přesto však nastal posun k lepšímu a další bude následovat.

     Co málo ovlivníme jsou výsledky zápasů a to, jak liga resp. naše Cheza dopadne. Tady letos je to jasné. Kdo má černožluté srdce, musel jásat a jásá ještě teď. Tolik let se čekalo, tolik skvělých hráčů se nedočkalo a najednou to přišlo. Můj osobní tip (VV) před sezonou byl do 6. místa.. v průběhu podzimu jsem už ambice zvyšoval a v podstatě od prosince jsem věřil v titul. Věřil jsem tomu tak moc, že jsem si nepřipouštěl, že by to nedopadlo. Slýchával jsem pořád něco o respektu, skromnosti, pokoře... jojo... jasně, ale vítěz musí mít sebevědomí a hlavně koule (dámy prominou). Pokory a skromnosti jsme předváděli dost, bylo na čase ukázat, že to není náhoda, že celosezónní průběh je výsledkem tvrdé práce, zároveň toho, že v kabině je dobrá parta, máme nejlepšího gólmana v lize, chytré trenéry a taky Mariána Vodu, který též kluky skvěle připravil. Každý dělal prostě maximum a zkrátka ta mozaika úspěchu v sobě nepostrádala jediný dílek, protože každý z klubu za sebe přidal ten svůj kousek a úspěch musel nevyhnutně přijít a taky přišel. Slavili hráči, slavili fanoušci, i když co slýchávám, slaví se to vlastně pořád a jsem přesvědčen, že důvod je opravdu relevantní. Sezóna dopadla zaslouženě, jak asi měla. Nemá smysl zde vyzdvihovat výkony hráčů, všichni jsme to viděli nesčíslněkrát a každý to máme i nyní živě před očima.

     Co my? Jak se ohlížíme sami na sebe se sebekritikou? Jsme opatrní a spíše se pochválíme, protože jsme přesvědčeni, že jsme přinesli především pozitiva a naše práce nechává za sebou žádoucí stopy. Jsme si samozřejmě vědomi, že byli věci, které se dali zvládnout možná lépe, možná jinak. Každopádně nevidíme nic dramatického, za co bychom se museli stydět.  Členská základna fanklubu je taková, jak zde nikdy nebyla. Struktura fungování fanklubu se řešila co nejdetailněji, aby každý chvilku tahal pilku a zkrátka byl vidět teamwork. V současné době evidujeme řadu požadavků a dotazů ohledně vstupu do našich řad. Žádáme Vás, vydržte. Přihlášky budou spuštěny včas před sezonou a na každého, kdo bude mít zájem, se dostane. V nejbližších dnech se bude konat i valná hromada fanklubu (budete informováni vývěskou), kde provedeme podrobnější rekapitulaci, bude prostor k případné diskuzi, oceníme vítěze výjezdové ligy a samozřejmě též opět společně ještě oslavíme  úspěch našich borců.                                                                                                                                                                                            

     Co Vás jistě dále zajímá, jak se vyvíjí situace ohledně litvínovského archivu. Přátelé, můžeme s hrdostí říci, že ho vlastníme již kompletní !!! Je to vynikající zpráva, protože tyto materiály by neměly zůstat založené ve sklepích, ale měly by býti k nahlédnutí do naší velmi bohaté historie. V tomto směru chystáme jedno překvapení, které je naším cílem pro další období a věříme, že bude k radosti všem fandům a to i těm vzdálenějším, protože zveřejnění proběhne v jiném a dle našeho daleko vhodnějším duchu, než jsme původně plánovali. Je na místě velmi poděkovat všem těm, kteří přispěli. Byla to řada lidí z nejrůznějších koutů naší země, kteří nám svěřili své peníze. Nás tato důvěra velmi těší a ještě jednou děkujeme. V příští sezoně nás čeká i uspořádání další srazu hokejových fanoušků (již v Litvínově bylo - pořádal bývalý fanklub ve spolupráci s řadou našich stávajících členů a ti odvedli v tomto ohledu výbornou práci), takže laťka je nasazena vysoko a my se vynasnažíme, abychom nezklamali                                                                                                                                                                        

     Dále se chystáme opětovně organizovat řadu výjezdů, včetně těch na CHL, část z nás by ráda jela i do Čeljabinsku za naším fantomem a budeme se samozřejmě i účastnit dalších akcí jako je fotbalový turnaj v Seiffenu, slavnostní zahájení sezony atd...

     Co závěrem? Snad tedy poděkovat všem, kteří se podíleli, podílejí na fungování RoT. Jmenovitě bychom jmenovali už jen Martina Šrumu, za to jak vede web a stránky na sociálních sítích. Poděkovat si zaslouží i řada dalších, ale neradi bychom na někoho zapomněli. Věříme však, že Vy, kterých se to týká, víte. Díky tedy Vám za to, že jsme jako parta fandů tam, kde jsme a doufejme, že naše spolupráce bude i nadále úspěšně pokračovat. Těšíme se na to !!

 


 pro RoT VV a Ptakulin